Bodimo EKO

EKOŠOLA na obisku pri nemščini 

Pri tujem jeziku se vedno radi povezujemo z raznoraznimi projekti, pa naj se zdijo še tako nezdružljivi z angleščino ali nemščino. Tako smo se v mesecu maju pri nemščini v 6. razredu povezali z Ekošolo.  

Najprej smo določili, katera barva zabojnikov sodi k določenim smetem. To seveda ni bilo tako enostavno, saj na nemško-govorečem področju določene smeti obarvajo drugače kot pri nas. 
Nato smo se osredotočili na nekaj kosov smeti, kot na primer plastično embalažo, časopisni papir, mandarine, steklenico, vijake, mobitel, ... Razporedili smo jih v zato namenjene "zabojnike". 
Ker se v domačem okolju največ srečujemo ravno s plastičnimi in bio odpadki ter splošnimi smetmi, smo se še bolj poglobljeno posvetili le tem. 
S pomočjo slik različnega odpadnega materiala smo izdelali plakat, ki prikazuje pravilno odlaganje odpadkov. Plakat je v naslednjih urah služil kot uvodna motivacija in pripomoček pri utrjevanju. 

S pomočjo igralne plošče smo zaigrali igro, pri kateri za vsak odpadni material povemo v kateri zabojnik sodi. Enako igro smo zaigrali še enkrat, a tokrat z realijami in na tleh. Ta igra je predvsem tistim radoživim dosti bolj všeč. Seveda pri tem nekoliko "poostrimo" pravila in tako se hitro spet kdo znajde na začetku.


Iz odpadnega pisarniškega materiala smo izdelali učni pripomoček, ki ga bodo učenci s pridom lahko uporabljali pri učenju nemškega jezika. 

Sprehodili smo se tudi po šoli ter nato naredili analizo stanja ločevanja odpadkov na šoli. 


Tako, bili smo EKO. Pa kmalu spet.Ni komentarjev:

Objavite komentar