Božič v Veliki Britaniji

 

ZANIMIVOSTI:
BOŽIČ V VELIKI BRITANIJI

EVROPSKI JEZIKOVNI LISTOVNIK

PRI POUKU ANGLEŠČINE SPOZNAVAMO TUDI POSEBNE DNI V LETU. ZANIMIVOSTI, KI JIH SPOZNAMO, SHRANJUJEMO V MAPICO, KI SE IMENUJE EVROPSKI JEZIKOVNI LISTOVNIK. DANES SI OGLEJ ZANIMIVOSTI, MORDA IZVEŠ KAJ NOVEGA O BOŽIČU V ZDRUŽENEM KRALJESTVU.

MERRY CHRISTMAS ALI HAPPY CHRISTMAS?


ZA ZAČETEK POGLEJMO VOŠČILO, KI SI GA LJUDJE IZMENJUJEJO V BOŽIČNEM ČASU – AMERIČANI SI VOŠČIJO REKOČ »MERRY CHRISTMAS«, BRITANCI PA BODO VELIKO VERJETNEJE IZREKLI »HAPPY CHRISTMAS«.

KAJ BO ZA VEČERJO?


NA JEDILNIKU  SE NAHAJAJO PEČENA GOS IN PEČENI PURAN, SLIVOV PUDING, BOŽIČNI KOLAČ IN DRUGE TRADICIONALNE BRITANSKE JEDI.

KAJ NASTAVIJO BOŽIČKU POD BOŽIČNO DREVO?PRIČAKAL GA BO KROŽNIK S PIŠKOTI IN KOZAREC MLEKA. VČASIH NASTAVIJO TUDI KAKŠEN KORENČEK ZA SEVERNE JELENE.

BRITANCI SO ZELO SLADKOSNEDI. 


CHRISTMAS PUDDING JE PONAVADI KOMPAKTNA MEŠANICA SUHEGA SADJA.
PUDDING JE NAMREČ SPLOŠNO ANGLEŠKO POIMENOVANJE ZA SLADICO.

KAM POSTAVITI DARILA?


V VELIKI BRITANIJI SE PONEKOD ŠE VEDNO OHRANJA TRADICIJO, DA BOŽIČNIH DARIL NE POSTAVLJAJO POD BOŽIČNO DREVO,  VENDAR V TAKO IMENOVAN STOCKING (VELIKA NOGAVICA OZIROMA DOKOLENKA), KI OBIČAJNO VISI NEKJE NA OKVIRU POSTELJE. V TO OGROMNO NOGAVICO OBIČAJNO DAJO MANJŠA DARILA, ČOKOLADICE IN POMARANČE.


PRAVIJO, DA JE BOŽIČKU, KO JE LETEL NAD HIŠO, PO NESREČI PADLO NEKAJ ZLATNIKOV V DIMNIK V NOGAVICO, KI SE JE SUŠILA NAD KAMINOM. ZATO NOGAVICE VISIJO NAD KAMINOM, DA BI ŠE VEDNO KAJ PADLO VANJE.

BOŽIČNA PESEM


TU JE ŠE VEDNO MOČNO OHRANJENA TRADICIJA ZBOROVSKEGA  PETJA  BOŽIČNIH PESMI , KI JIH PREPEVAJO PO HIŠAH IN NA ULICAH, ZBIRAJO PRISPEVKE ZA DOBRODELNE NAMENE.

NAJSTAREJŠI SIMBOL BOŽIČA 


TO JE MAJHEN  KOLEDAR ZA 24 DNI Z MAJHNIMI VRATI, ZA VSAK DAN. ZA NJIMI JE SLIKA  ALI PESEM O BOŽIČU. VSAK DAN JE DOVOLJENO, DA SE ODPRE SAMO ENA VRATA, KI USTREZA DATUMU. TAKO  OTROCI ODŠTEVAJO DNI DO BOŽIČA.

BOŽIČNO DREVO -  CHRISTMAS TREE


NAJBOLJ ZNANO BOŽIČNO DREVO V DRŽAVI SE VSAKO LETO POSTAVI NA LONDONSKEM TRGU TRAFALGAR SQUARE,  V ZNAK HVALEŽNOSTI GA BRITANCEM DARUJEJO NORVEŽANI.

VENČEK- WREATH CHRISTMAS TREE – BOŽIČNO DREVO


CHRISTMAS CRACKER


JE ZAVOJČEK, KI JE ZELO PRILJUBLJEN V VELIKI BRITANIJI. NAREJEN JE IZ PISANEGA PAPIRJA, KI GA POVLEČEMO NARAZEN, PRI ČEMER SE ODPRE Z VELIKIM POKOM. VSEBUJE BARVEN PAPIRNAT KLOBUČEK, IGRAČKO, PLASTIČEN MODELČEK IN LISTEK S SPOROČILCEM ALI UGANKO. ZAVOJČKI SO DANDANES ŽE DEL TRADICIJE IN SE ODPIRAJO PRED BOŽIČNO VEČERJO.

MISTLETOE


TUDI POLJUBLJANJE POD BELO OMELO JE TRADICIJA, KI PRIHAJA IZ ANGLIJE. VČASIH JE MORAL TISTI, KI JE ŽELEL NEKOGA POLJUBITI, Z OMELE NAJPREJ ODTRGATI BELO JAGODO. 

SVEČE - CANDLES


CANDY CANE

 
SLADEK SIMBOL  JE SLADKARIJA TRSA V OBLIKI ČRKE J IN JE BELE IN RDEČE BARVE.

BOŽIČNE KARTICE - CHRISTMAS CARDS


LJUDJE PO VSEM SVETU POŠILJAJO VOŠČILNICE PRIJATELJEM IN BRITANCI JIH POŠLJEJO NAJVEČ NA SVETU.

DARILA - PRESENTS

QUEEN ELIZABETH - KRALJICA ELIZABETA II.  

JE ZNANA PO TEM, DA VSAKO LETO STROGO UPOŠTEVA TRADICIONALNO PRAZNIČNO TRADICIJO. TA VKLJUČUJE TUDI TRADICIJO DECEMBRSKEGA OBDAROVANJA KRALJEVEGA OSEBJA. VSAK IZMED ZAPOSLENIH PRI KRALJICI NAMREČ PREJME BOŽIČNO DARILO, TO JE BOŽIČNI PUDING.

NA PODLAGI TRADICIJE OBDAROVANJA, S KATERO JE PRIČEL ŽE NJEN DED KRALJ GEORGE V., KRALJICA POSKRBI ZA RAZDELITEV OKOLI 1500 PUDINGOV MED OSEBJE PO PALAČAH, DELEŽNI PA SO JIH TUDI POŠTNI USLUŽBENCI IN POLICISTI  NA DVORU, KI SKRBIJO ZA VARNOST KRALJEVE DRUŽINE.

PRAV TAKO NA BOŽIČNI DAN NAGOVORI SVOJE PODANIKE IN JIM ZAŽELI LEPE PRAZNIKE.

ZA KONEC PA PRISLUHNI ŠE KAKŠNI PESMICI:Zapisala: Dragica Vidmar

1 komentar:

  1. Dragica, veliko časa in ljubezni si vložila v to zanimivo božično uro.
    Iskrene čestitke !!!

    OdgovoriIzbriši