Kateri jezik je najbolj všeč učiteljem na OŠ Polzela?

Zagotovo se še spomnite, da smo enako vprašanje postavili učencem od 7. do 9. razreda, ki obiskujejo izbirni predmet nemščina. Učenci so takrat na prvo mesto postavili španščino, na drugo mesto angleščino, na tretje pa francoščino. Z rezultatom so bili kar zadovoljni, presenetil pa jih je en sam glas, ki ga je dobila slovenščina. Pa ne v smislu, da je dobila tako malo glasov, ampak dejstvo, da je sploh kdo glasoval za ta jezik. Dejali so namreč, da slovenščine sploh ne jemljejo kot jezik, da na slovenščino niti pomislijo ne, kadar govorijo o jezikih. 

Prav iz tega vidika nas je seveda zanimalo, kako bi na vprašanje odgovorili učitelji, ki poučujejo na naši šoli. Postavili smo jim torej enako vprašanje, sodelovalo je 31 učiteljev in učiteljic, rezultat pa je takšen: 


Pričakovano, ali pa tudi ne, so učitelji namenili največ glasov prav slovenščini. Ena izmed učiteljic, ki je glasovala za slovenščino, je zraven ponudila tudi razlago, ki mi je ostala v spominu: Moj dom je slovenščina. Ta jezik mi zveni najbolj milozvočno, občudujem dvojino, sklone in se veselim, da ima manj zapletene čase kot angleščina 😀. 

Pa naj ostane pri tem: bodimo ponosni na svoj jezik, svojo tradicijo, svoj dom in kulturno. Nosimo jih v srcu in pokažimo ljudem, da Slovenija ni le majhna država sredi Evrope, ampak še mnogo več. 

Zapisala
učiteljica Mojca Kacjan


Ni komentarjev:

Objavite komentar