Spoznajmo jezik in državo naših sosedov

Če potujemo na Hrvaško, načeloma nimamo velikih težav z razumevanjem jezika. No, morda mlajše generacije bolj kot starejše, a nekako se razumemo. 

Če potujemo v Avstrijo poznamo vsi vsaj kakšno nemško besedo, s katero se lahko sporazumemo z Avstrijci, če ne drugega, je ogromno besed, ki jih uporabljamo v narečju nemškega izvora (na primer cuker, šrauf in špilati). 

Če potujemo v Italijo je stvar že nekoliko otežena. Pri sporazumevanju več delajo naše roke in noge kot jezik, a nekako se ponovno da. 

Če pa potujemo na Madžarsko, tam nam pa tudi roke in noge odpovedo. Občutek imamo, da je jezik težek in da se ga nikakor ne da razumeti, saj nikakor ni podoben jezikom, ki so nam blizu, na primer slovenščini, angleščini ali celo nemščini. 

Prav iz tega razloga sem se kot učiteljica, ki rada spoznava in predstavlja vse jezike odločila, da učence vsaj nekoliko seznanim z Madžarsko in madžarskim jezikom. 

Aktivnost je sledila anketi o najljubšem jeziku in ker madžarščina ni bila omenjena sem učence vprašala, kateri od sosednjih jezikov še manjka v danih odgovorih. Bila je seveda madžarščina. Najprej smo s pomočjo kviza spoznali Madžarsko in njene znamenitosti. Učenci so delali samostojno, odgovore pa iskali s pomočjo spleta (in smo spet uporabili telefon v izobraževalne namene).  Vir: povzeto po gradivu Lisztovega Inštituta v Ljubljani 


Ko smo pregledali odgovore smo se posvetili madžarskemu jeziku in internacionalnim besedam, ki so prisotne tudi v madžarščini. Če želite tudi vi preizkusiti svoje znanje madžarščine lahko to storite spodaj. 

Vir: povzeto po gradivu Lisztovega Inštituta v Ljubljani Učenci so si bili ob koncu delavnice enotni, da bi se v madžarščini sicer dalo razumeti kakšno besedo ali dve, če pa bi želeli razumeti več, pa bi bilo potrebno iti v kakšen tečaj. So se pa z veseljem preizkusili z branjem zgoraj omenjenih besed in prepričana sem, da bodo sedaj na madžarski jezik gledali z nekoliko bolj odprtimi očmi. 

Pripravila:
učiteljica Mojca Kacjan 

Ni komentarjev:

Objavite komentar