Božična sladica, ki jo je potrebno pripraviti 4 tedne prej?

 In povrhu hraniti še v zamrzovalniku?

Prav ste razumeli. Predvsem Britanci prisegajo na tradicionalen božični puding, ki ga je potrebno pripraviti kar štiri tedne pred božičem in ga hraniti v zamrzovalniku. Pa ob besedi "puding" zagotovo ne pomislite na tole, kajne?

 

Po izvirnem receptu naj bi puding vseboval celo goveji loj, kuhal naj bi se kar nekaj ur, začetek novembra pa bi naj bil pravi čas za pripravo le tega. 

Sliši se neverjetno, kajne? Bi ga poskusili? Morda sami pripravili? Zakaj pa ne. Glede na to, da je božični puding tradicionalna britanska jed, vam najprej ponujam britanski recept. 


Seveda pa vam na tem mestu ponujam tudi slovenski recept. Bolj tradicionalno različico lahko najdete TUKAJ, sodobnejšo pa TUKAJ

Po svetu imajo veliko različnih jedi, ki jih pripravljajo na božični večer ali na božični dan. V Avstraliji tako za sladico tradicionalno pripravijo sladico White Christmas. To je sladica iz mleka v prahu, kokosa, kandiranega sadja in rozin.

Južni in Srednji Ameriki za božič jedo tamales. Testo napolnijo z različnimi nadevi in ga kuhajo na pari zavito v koruzne ali bananine liste. 

Kanadi in v Franciji je tradicionalna sladica čokoladna rulada Buche de Noel, na Danskem pa puhasto pecivo podobno miškam. 

Belgiji pečejo sladek kruhFrancozi radi pripravljajo foie gras, to je jed, pripravljena iz gosjih ali račjih jeter.

 Na Češkem, Madžarskem, Poljskem, v Srbiji pa tudi pri nas je zelo pogosta ribja juha iz polenovke, podobno pa jedo tudi v Braziliji in na Portugalskem. 

Najpopularnejša božična jed pa je zagotovo božična šunka, saj jo pripravljajo v ZDA, na Švedskem, v Veliki Britaniji ter na Irskem.

Kakšna pa izgleda vaša božična večerja ali kosilo?

Deli z nami vaše domače kuharske božične mojstrovine, zaupaj nam kakšen recept, prebrskaj po spletu in najdi kakšno zanimivo božično jed, sladico ali napitek. Za ideje lahko prosiš tudi mamo ali babico, dedka ali očeta. Priloži še kakšno fotografijo ali preizkusi kuharske recepte drugih. 

Našo božično oglasno desko najdeš TUKAJ. Pod objavo ne pozabi zapisati tudi svojega imena. 

Pa prijetno kuharsko razvajanje ti želim. 

učiteljica Mojca  

Ni komentarjev:

Objavite komentar