Kitajska in kitajski jezik

Pred verjetno največjim izzivom so znašli letošnji devetošolci, ki so spoznavali Kitajsko in kitajski jezik. Nenazadnje je 26. september tudi svetovni dan jezikov.


Najprej so s pomočjo slikovnih iztočnih skušali ugotoviti v katero državo potujejo. Seveda smo izbrali takšne tipične namige za Kitajsko od pand do tradicionalno pisanega porcelana.  


Od novoletnih lampijončkov do kitajskega zidu.

Sledilo je še nekaj zanimivosti o Kitajskih navadah in vsakdanu, nad nekaterimi pa so bili učenci prav presenečeni. 
Učenci so nato spoznali tudi nekaj osnovnih dejstev te države: kje leži in katero je njeno glavno mesto, kateri denar uporabljajo ter kakšna je njena zastava. Posebno pozornost smo namenili znamenjem kitajskega horoskopa, kitajskim pismenkam ter zapisu (v pismenkah) in izgovorjavi števil od 1 do 10. Strinjali smo se, da kitajščina nikakor ni preprost jezik.    Delovni list, ki so ga ob tem reševali, bodo vstavili v Evropski jezikovni listovnik, ki ga dopolnjujejo prav do 9. razreda, ko ga odnesejo tudi domov. 

Ker pa odkrivamo svet preko jezikov, smo se nato posvetili tudi kitajskemu jeziku. 


Pesmi, filmi, risanke ... vse to nam lahko pomaga pri učenju tujega jezika. Zato smo seveda začeli glasbeno obarvano. Učenci so ob spoznavanju kitajske glasbe še enkrat potrdili, da je jezik resnično nerazumljiv ❓❔

Dodali smo še nekaj spletnih iger, pri katerih smo si pri izgovorjavi pomagali tudi s prevajalnikom.


Vabimo vas, da jih zaigrate tudi vi.

(Chinese 1 to 5 - play with me)

Odkrivanje sveta preko jezikov smo zaokrožili z jezikovnim združevanjem in se naučili biti vljudni tudi v drugih jezikih. 

Kako bi torej pozdravili po svetu?


 In kako bi se poslovili?


Devetošolci so raziskovali tudi druge besede in besedne zveze. Nastala je zakladnica jezikovnega znanja. Vabimo te k ogledu. 

Zapisala: Mojca Kacjan
Gradivo pripravili: Lučka Rančigaj in Mojca Kacjan z učenci 

Ni komentarjev:

Objavite komentar