Slovenski klasiki & čustvenčki

Kdo ne pozna Boštjana Gorenca - Pižame in njegovih šal!? Verjetno ga ni takšnega junaka. A Boštjan ni le komik, temveč tudi slovenski podcaster, pisatelj, igralec, raper in prevajalec. 

Leta 2016 je Boštjan izdal knjigo z naslovom sLOLvenski klasiki 1, o kateri je literarni zgodovinar Aljoša Harlamov zapisal: “Nobena skrivnost ni: če bi Prešeren živel danes, bi bil kralj vseh trolov, Levstik bi svoje popotovanje od Litije do Čateža tvital v živo, Cankar pa bi prosjačil za lajke na fejsiču. In če ste ob prebiranju slovenske literarne klasike v šoli umirali od dolgčasa, boste zdaj crkavali od smeha. sLOLvenski klasiki 1 postavijo slovensko literaturo na splet in jo naredijo viralno.”


Prav zaradi tega je ta knjiga kot nalašč za naše dogajanje na šoli ob Evropskem dnevu jezikov.
Zamislite si, da učenca prosite, da za trenutek stopi iz razreda. Preostalim učencem v razredu na kratko obnovite Cankarjevo Skodelico kave. Ko se učenec vrne, ga prosite, da iz spodnjih čustvenčkov sestavi zgodbo. Bi si bili prva in druga zgodba kaj podobni?

Vir: sLOLvenski klasiki 1

Pa preizkusimo še drugo slovensko klasiko. Prepoznate to delo?

Vir: sLOLvenski klasiki 1

V kolikor ne najdete odgovora, predlagamo branje sLOLvenski klasiki 1 Boštjana Gorenca - Pižame, kjer najdete to in še mnogo drugih slovenskih klasičnih del prikazanih v sodobnem "spletnem" žargonu.

Pripravila:
učiteljica Mojca Kacjan
 

1 komentar:

  1. Meni je bilo zelo všeč ker smo brali iz knjige slolvenski klasiki ker sem spoznal tudi smešnejšo verzijo literarnih klasik kot so Martin Krpan druge.

    Miha

    OdgovoriIzbriši