Popotovanje od Rašice do Tübingena

Počasi zaključujemo naše dejavnosti ob Evropskem dnevu jezikov. A to še nikakor ne pomeni, da se jezikom ne bomo več posvečali. Prav zato, smo v 7. c razredu pri angleščini in v 6. razredu pri izbirnem predmetu nemščina izvedli projektne urice, kjer smo se posvetili jeziku, ki nam je najbližje ... Slovenskemu jeziku seveda in kdo bi bil boljši vodnik na tem potovanju kot pa tisti, ki se mu lahko zahvalimo, da jezik sploh imamo? Seveda, Primož Trubar je tisti, ki nas je spremljal na popotovanju od Rašice do Tübingena. 

Med raziskovanjem njegovega življenja smo ponovili zgodovinska dejstva, ki jih po večini že vsi dobro poznamo, kakšna informacija pa je le bila nova. Delali smo z atlasom, uporabljali spletne vire, slovarje, se urili v skupinskem delu in ročnih spretnostih. Zanimivo, kajne?

Začeli smo seveda igrivo, kako pa drugače. A brez ročnih spretnosti ni šlo. Še dobro, da je bilo delo skupinsko. 

Učenci so se lotili sestavljank, s katerimi so skušali ugotoviti temo naših projektnih uric. Tako so sestavili kovanec za 1 evro, na katerem je upodobljen Primož Trubar, njegovo rojstno hišo v Rašici pri Velikih Laščah, naslovnico Katekizma, naslovnico Abecednika in Trubarjev portret. Ob slikah smo nato povzeli vse, kar o Trubarju že poznamo. Primož Trubar je živel, študiral in delal v marsikaterem kraju, celo državi. Po njegovih stopinjah smo se podali s pomočjo atlasa in spletnega zemljevida. Ustavili smo se v Rašici, Ljubljani in v Šentjerneju ...
Pot smo nadaljevali v Trst, Reko, Dunaj in Salzburg ...
In že je sledil čas za prvi slovenski odmor. Družili smo se s Frančkom in raziskali besede REFORMACIJA, REFORMATOR, KATEKIZEM in ABECEDNIK. 

Med raziskovanjem poti pa smo se urili še v nečem. Gotice sicer ne znamo, a preizkusili smo se v zapisu s širokim kaligrafskim pisalom in tako vsaj malce dobili občutek, kako so nekoč zapisovali besedila in kako enostavno je to početi danes. Naša pot se je seveda zaključila v Nemčiji, tako kot tudi Trubarjeva. Poiskali smo Nürnberg, Rothenburg in Tübingen ter se še zadnjič začudili nad dejstvom, koliko je Primož Trubar že v tedanjem času potoval. 


Še minuta za dejstva: uporabili smo spletne vire in s pomočjo telefona poiskali informacije o Trubarjevih knjigah. 


Manjka nam le še zaključek. Kako ga narediti bolje kot pa na enem mestu ponoviti vse, kar smo v projektnih uricah spoznali ter se ob tem še spomniti, kateri praznik nas čaka v prihodnjem tednu? "Lubi Slovenci," je Primož Trubar zapisal. "Stati inu obstati," k temu dodal. In tako smo na koncu tudi mi dodali: "Bodimo ponosni na to, kar smo in hvaležni za to, kar imamo!"

Zapisala:
učiteljica Mojca
Ni komentarjev:

Objavite komentar