Kai in reciklirana kuharija

V mesecu marcu se je Kai Praprotnik, učenec 9. b razreda, udeležil nagradnega natečaja Reciklirana kuharija, ki ga je organizirala Ekošola Slovenije. Kai je s svojim receptom tekmoval v skupini "Kuharski mojstri" ter izmed velikega števila oddanih prijav bil izbran kot eden izmed treh najboljših v svoji kategoriji. Kai-u seveda iskrene čestitke ob zmagi, vas pa gotovo zanima, kaj je skuhal, kajne?



ARANČINI
ali po domače
POHAN RAJŽ

Vsaka gospodinja pozna zagato, ko od prejšnjega dne ostane od kosila riž ali celo
pripravljena rižota. Ker hrano nerada zavrže, moja babica riž uporabi tudi naslednji
dan ter nam, posebej ob prazničnih dneh, pripravi našo najljubšo jed, pohan rajž.

Rižoto z rokami oblikuje v kroglice in jih položi na pladenj. Le tega za kakšnih
20 min postavi na hladno, lahko v hladilnih ali v zimskem času tudi na okensko
polico.

Kroglice nato povalja v moko, jajca in drobtine ter jih ocvre v sončničnem olju.

Ker so kroglice same po sebi pusta jed, nam babica zraven pripravi tudi
belo omako z rolicami.




BELA OMAKA
Z ROLICAMI

Sestavine:


o   1 korenček
o   2 čebuli
o   1 paprika
o   piščančje meso ali meso po izbiri
o   slanina
o   500 ml smetane za kuhanje
o    gorčica
o    skuta
o    gorgonzola po izbiri
o    sol
o    druge začimbe po izbiri
o    nariban sir



V kolikor za pripravo rižote prejšnji dan nismo porabili vsega piščančjega mesa
ali imamo morda v zamrzovalniku meso, ki ga je potrebno kar se da hitro porabiti,
lahko pripravimo slastne rolice v beli omaki, ki jih nato postrežemo ob arančinih ali
pohanemu rajžu. 
V kose piščančjega mesa ovijemo slanino ter zmes narezane paprike in skute. Te
»rolice« nato prepražimo ter jih položimo na pladenj, da meso počiva.
Medtem v ponvi prepražimo čebulo, korenje, papriko in drugo zelenjavo po izbiri
(saj nam vedno v hladilniku ostane še kakšen košček, ki je bil za prejšnjo jed
preveč). Zelenjavo zalijemo s smetano za kuhanje in ji dodamo še gorčico in
gorgonzolo za dodaten okus.
Rolice prelijemo z omako in potrosimo z naribanim sirom. Pladenj položimo v
pečico, kjer rolice pečemo na temperaturi 180°C dokler se sir ne raztopi.

Dober tek!

Zmagovalci so bili razglašeni v 9. številki Ekošolskega lista, objavljeni pa bodo tudi v posebni knjižici Reciklirana kuharija

Žal so v objavi v Ekošolskem listu pri imenu recepta naredili napako, za kar pa so se že opravičili in obljubili, da bodo napako pred objavo v posebni knjižici tudi odpravili. 



Ni komentarjev:

Objava komentarja