ARANČINI
ali po domače
POHAN RAJŽ
Vsaka gospodinja pozna zagato, ko
od prejšnjega dne ostane od kosila riž ali celo
pripravljena rižota. Ker hrano
nerada zavrže, moja babica riž uporabi tudi naslednji
dan ter nam, posebej ob prazničnih
dneh, pripravi našo najljubšo jed, pohan
rajž.
Rižoto z rokami oblikuje v kroglice
in jih položi na pladenj. Le tega za kakšnih
20 min postavi na hladno, lahko v
hladilnih ali v zimskem času tudi na okensko
polico.
Kroglice nato povalja v moko, jajca
in drobtine ter jih ocvre v sončničnem olju.
Ker so kroglice same po sebi pusta
jed, nam babica zraven pripravi tudi
belo omako z rolicami.
BELA OMAKA
Z ROLICAMI
Sestavine:
o 1 korenček
o 2 čebuli
o 1 paprika
o piščančje
meso ali meso po izbiri
o slanina
o 500 ml
smetane za kuhanje
o gorčica
o skuta
o gorgonzola
po izbiri
o sol
o druge
začimbe po izbiri
o nariban sir
V kolikor za pripravo rižote
prejšnji dan nismo porabili vsega piščančjega mesa
ali imamo morda v zamrzovalniku
meso, ki ga je potrebno kar se da hitro porabiti,
lahko pripravimo slastne rolice v beli omaki, ki jih nato
postrežemo ob arančinih ali
pohanemu rajžu.
V kose piščančjega mesa ovijemo
slanino ter zmes narezane paprike in skute. Te
»rolice« nato prepražimo ter jih
položimo na pladenj, da meso počiva.
Medtem v ponvi prepražimo čebulo,
korenje, papriko in drugo zelenjavo po izbiri
(saj nam vedno v hladilniku ostane
še kakšen košček, ki je bil za prejšnjo jed
preveč). Zelenjavo zalijemo s
smetano za kuhanje in ji dodamo še gorčico in
gorgonzolo za dodaten okus.
Rolice prelijemo z omako in
potrosimo z naribanim sirom. Pladenj položimo v
pečico, kjer rolice pečemo na
temperaturi 180°C dokler se sir ne raztopi.
Dober tek!
Zmagovalci so bili razglašeni v 9. številki Ekošolskega lista, objavljeni pa bodo tudi v posebni knjižici Reciklirana kuharija.
Žal so v objavi v Ekošolskem listu pri imenu recepta naredili napako, za kar pa so se že opravičili in obljubili, da bodo napako pred objavo v posebni knjižici tudi odpravili.
Ni komentarjev:
Objavite komentar