nedelja, 7. oktober 2018

Več jezikov znaš, več veljaš!

Mesec september je na Osnovni šoli Polzela vedno mesec jezikov. Tudi letos ni bilo nič drugače, le da smo v letošnjem šolskem letu razprli krila in se podali po celotni Evropi.


Se sprašujete kako? 

Na podružnični šoli v Andražu so se družili učenci podaljšanega bivanja in učenci, ki obiskujejo neobvezni izbirni predmet nemščina, ter skupaj ustvarili večjezično uro z malo lačno gosenico. 

Na šolskem zvočniku je 26. 9. potekala radijska oddaja pod mentorstvom učiteljice Lučke Rančigaj s katero smo učence celotne šole seznanili s praznikom jezikov ter z dogajanjem na šoli. 

Učiteljici Lea Gunc in Dragica Vidmar sta v avli šole pripravili razstavo ob Evropskem dnevu jezikov, ki je pestra, zanimiva in poučna. 






V šestem razredu smo pri neobveznem izbirnem predmetu nemščina raziskovali sosednjo državo Avstrijo, izdelali turistični vodnik A3 velikosti ter mega zemljevid z vsemi značilnostmi naše sosede.  

Pri obveznem izbirnem predmetu nemščina so se učenci in učenke preizkusili v vlogi turističnih vodičev, ter nas popeljali po izbrani evropski državi. Učencem in učenkam od 1. do 5. razreda so predstavili nekaj osnovnih informacij države, nekaj njenih kulturno bogatih znamenitosti ter jih seznanili z jezikom, ki ga v tisti državi tudi govorijo. Seveda so se ob tem tudi kaj naučili. Pripravili so igre, kvize, uganke in še mnogo več. 

Ali ste vedeli ...

... da irščina počasi izumira?

... da litovščina ne pozna kletvic? 

... da se petelin na Finskem oglaša kukko kiekuu?

Z željo po medgeneracijskem druženju in učenju so se šolski turistični vodiči v letošnjem šolskem letu prvič podali tudi v vrtec. Tudi tam so namreč brihtne glavce, ki bi se rade naučile stvari, ki jih poznajo veliki. Bilo je zanimivo, verjemite mi. 

Ob zaključku dogajanja so osmošolci pri uri angleščine gostili tudi čisto pravega turističnega vodiča, gospoda Matica Cvitkoviča iz turistične agencije Mistermatik. S kratkim uvodnim filmčkom nas je popeljal na pot od New Yorka do Kalifornije, od Filipinov do Mehike, pa spet nazaj v Slovenijo. Razkril nam je mnogo izkušenj in prigod iz teh potovanj, nam predstavil svoje delo in seveda tudi svoje začetke v tem poklicu. Pogovor je potekal v angleščini, tako da so osmošolci urili tudi veščine v tem jeziku. Več o Matičevi turistični agenciji si lahko preberete tukaj.  

Želite izvedeti še več? Na desni strani pod zavihki najdete še več zanimivih podatkov, pa tudi nekaj slik in filmčkov. 

Uživajte ob ogledu, tako kot smo mi ob dogajanju. 



Na tem mestu tudi velika zahvala sodelavkam Dragici Vidmar, Lei Gunc in Mateji Breznik, ki so priskrbele slikovni in video material.

Ni komentarjev:

Objavite komentar