torek, 24. september 2019

NAPOVEDNIK KULTURNEGA DNE



POSLUŠAM, A NE SLIŠIM.
GLEDAM, A NE VIDIM. 

V četrtek bo na šoli prav poseben dan, saj bomo evropski dan jezikov, ki ga praznujemo vsako leto prav na današnji dan, 26. septembra, združili s kulturnim dnevom.

Najprej nekaj besed o evropskem dnevu jezikov.
To je dan, ko praznujemo jezikovno raznolikost v Evropi in spodbujamo učenje jezikov. Na pobudo Sveta Evrope v Strasbourgu to počnemo že od leta 2001 – torej že kar 18 let.

In zakaj praznujemo evropski dan jezikov?
 - Da seznanimo javnost z nujnostjo učenja jezikov,
 - da opozorimo na raznoliko kulturno in jezikovno pestrost Evrope,
 - da spodbudimo vseživljenjsko učenje jezikov v šoli in izven nje.

Ali ste vedeli?
- Da je na svetu med 6000 in 7000 jezikov, ki jih govori 7 milijard ljudi, ki živijo v 189 samostojnih državah;
- da je večina svetovnih jezikov v Afriki in Aziji in da je najmanj polovica svetovnega prebivalstva dvojezična ali večjezična;
- da so si jeziki v sorodu kot člani družine in da večina evropskih jezikov pripada veliki indoevropski skupini jezikov;
- da večina evropskih jezikov uporablja latinico, nekateri cirilico, določeni pa imajo svojo abecedo (npr. grščina, armenščina...)

Res je, nekateri imajo svojo abecedo in svoj jezik. In zato bo naš kulturni dan obarvan nekoliko drugače.

V duhu mednarodnega tedna gluhih in naglušnih, ki je potekal v Celju med 12. in 21. 9. 2019 ter ob jezikovni obarvanosti današnjega dne, ko praznujemo evropski dan jezikov, smo se na šoli odločili, da vam predstavimo jezik, ki ga velikokrat prezremo, ter abecedo, ki jo je zelo težko brati. Naslov našega kulturnega dne POSLUŠAM, A NE SLIŠIM; GLEDAM, A NE VIDIM pove veliko.

Znakovni jezik je posebna vrsta sporazumevanja, pri kateri uporabljamo roke, obrazno mimiko in telo. Uporabljajo ga predvsem osebe z gluhoto pri vsakdanjem sporazumevanju v družbi.



Nekaj zanimivosti znakovnega jezika:
Slovenski znakovni jezik ima svojo slovnico.
Ena kretnja v znakovnem jeziku ima lahko več pomenov.
Branje z ustnic je spretnost, ki je ne obvlada vsaka gluha oseba.
Vsaka gluha oseba ima unikatno kretnjo za svoje lastno ime.
Gluhe osebe tretjo soboto v septembru praznujejo mednarodni dan gluhih.
Slovenija je ena prvih evropskih držav, ki je priznala gluhim osebam pravico do uporabe njihovega maternega jezika.

Braillova pisava ali brajica je posebna pisava, ki omogoča slepim, da berejo in pišejo. Razvil jo je Louis Braille (po katerem je pisava tudi poimenovana) leta 1821. Tudi brajica ima svoj svetovni dan, in sicer 4. 1., njegov namen pa je predvsem ozaveščanje o pomenu pisave, ki omogoča pretvorbo pisane besede v tipno obliko.



Bodimo torej zvedavi in naučimo se nekaj novega. Zamislimo si situacije, v katerih ne vidimo ali ne slišimo. Bomo zmogli z zaprtimi očmi kaj prebrati ali razumeti kretnje našega soseda? S skupnimi močmi prav zagotovo.

In z zaprtimi očmi je zmogel tudi Stevie Wonder.



Zapisala Lučka Rančigaj

Ni komentarjev:

Objavite komentar