sobota, 21. september 2024

Evropski dan jezikov 2024

 

2024: Jeziki za mir

Po vsej Evropi se 700 milijonov Evropejcev, ki živijo v 46 državah članicah Sveta Evrope, spodbuja k učenju več jezikov v katerikoli starosti, v šoli ali izven nje. Svet Evrope po celi Evropi spodbuja večjezičnost v prepričanju, da jezikovna raznolikost predstavlja pomembno orodje za doseganje boljšega medkulturnega razumevanja in hkrati predstavlja ključno sestavino bogate kulturne dediščine naše celine. 
Na pobudo Sveta Evrope iz Strasbourga že od leta 2001 vsako leto 26. septembra praznujemo evropski dan jezikov – skupaj z Evropsko komisijo.
V letošnjem šolskem letu je tema Evropskega dneva jezikov "Jeziki za mir". Ali si vedel/a, da je 21. september tudi svetovni dan miru? Kaj pa je zate MIR? Morda se najdeš v spodnjih razmišljanjih ...

Mir  je vrednota in želja vseh in vsakogar. Naj bi bil večen. Da se končajo konflikti  in  da  zmaga razum. Je tudi priložnost za posameznika, skupine, narode  in  države, da se posvetijo prihodnosti, lepšemu življenju za svoje otroke, zase in za vse, ki spoštujejo sebe in druge. (dr. Danilo Türk)

Želim si, da moja vnukinja Melanija nikoli ne bo razmišljala o pojmu 'VOJNA'! (Aleksander)

Ob zavedanju, da smo edino ljudje tisti, ki s svojimi dejanji lahko preprečimo širitev spopadov in dosežemo mir, želim vsem na svetu MIRU, le ta pa naj zavlada v medsebojnih odnosih, med ljudmi! (Polona)

Mirno družino narodov lahko zgradimo z narodi mirnih družin.

Morebiti je težko zahtevati mir, vendar sila preprosto se prizadevati zanj. (Petra)




Ni komentarjev:

Objavite komentar